Her yıl mart ayında yapılan vergi dilimi ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Tuci, yıl sonuna kadar tüm kamu görevlilerinin pozisyonlarına göre yüzde15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine girdiğini söyledi. 2020 yılı için 22 bin TL’ye kadar yüzde 15, 22 bin ila 49 bin TL’lik gelir için ise yüzde 20 oranında vergi ödenmektedir. Yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine giren memurlar vergi dilimi değişikliğinden dolayı yeni kayıplara uğramaktadır” dedi.
Bu vergi oranlarının sadece memurlar için değil asgari ücretliler, esnaf, serbest meslek sahipleri ve işadamları dahil herkes için geçerli olduğunu dile getiren Tuci, “Esnaf, serbest meslek ve iş adamları iş dışındaki harcamalarını bile gider göstererek gelir düzeyini düşürmekte, veya vergi kaçırmakta ya da vergi aflarından yararlanmakta iken, memurların böyle bir şansı yoktur. Memurlar için gelir vergisi kesintileri, doğrudan kaynağından ve peşin olarak kesilmektedir” ifadelerini kullandı.
Kamu işçileri kendi adlarına ticaret yapabilip ikinci bir işte çalışabilirken, kamu görevlilerinin böyle bir hakkının olmadığına vurgu yapan Başkan Tuci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamu işçileri, siyasi partilere üye ve yönetici olabilirken; gelir getirici iş yapması, ikinci bir işte çalışması dolayısıyla ekonomik varlığını geliştirme hakkını devletine devretmiş, siyaset yapması ve siyasi partilere üye olması yasak olan, maaşına haciz gelmesi halinde disiplin soruşturması geçiren, devletin asli ve sürekli görevlerinin günün her saatinde ve gerektiğinde canı pahasına yerine getiren kamu görevlilerinin de sesini duyurması gerekmektedir. Aynı Hükümet, aynı devletin emrinde çoğu kez yan yana çalışan, aynı hükumet ile toplu sözleşme imzalayan iki kesim arasındaki bu eşitsizlik ve adaletsizliği toplu sözleşme imzalayan sendikaların beceriksizliğine ve duyarsızlığına, kamu işvereninin de bu durumu istismar etmesine bağlamak vicdan ve adalet ile bağdaşmamaktadır. Bu nedenle her yıl mart ayından başlayarak yılsonuna kadar tüm kamu görevlilerini kapsayan vergi dilimi mağduriyetine, vergi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi veya vergi artış miktarının devlet tarafından sübvanse edilmesi ile son verilmelidir.”
Adalet ve eşitlik ilkelerinin verginin her fertten ödeme gücüne göre alınması gerektiğine işaret ettiğini hatırlatan Tuci, raporda vatandaşın sırtına yüklenen haksız vergi yükünün hafifletilerek, adil bir vergilendirme yapılması çağrısında bulundu.
Anatolia Fuar Yönetim Kurulu Başkanı Özgür...
Van’da ’15 günlük’ yasaklama
Van'da 403 yerleşim yeri ulaşıma kapandı...
Van Defterdarı Kamar’ın 'Yaşama yön veren...
Yabani kuşlar için doğaya yem bıraktılar...
Van’da 154 yerleşim yeri ulaşıma kapandı...
Lokman Hekim Van Hastanesinde aşı heyecanı...
Görsel Tantuni pandemiye rağmen hizmetine devam...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!