Oktay Aksoy’dan Doğu Anadolu turizmi için ortak rota ve ulaşım hamlesi çağrısı
TGA Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Oktay Aksoy, bölgenin turizm potansiyelini daha etkin değerlendirmek için ortak turizm rotaları, sağlık turizmi ve uluslararası ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Konya–Van–Tebriz demir yolu bağlantısının da bölge turizmine yeni fırsatlar sunabileceğine dikkat çekti.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Oktay Aksoy, 2026 yılı üçüncü çeyrek turizm değerlendirmeleri ve TGA Yönetim Kurulu toplantısı kapsamında Doğu Anadolu’nun turizm potansiyelini artırmaya yönelik öncelikli başlıkları değerlendirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilen toplantı ve değerlendirmelerde, Doğu Anadolu’nun turizmde daha güçlü bir konuma ulaşması için atılması gereken adımlar ele alındı. Görüşmelerde özellikle bölgesel turizm rotalarının oluşturulması, sağlık turizminin geliştirilmesi ve Konya–Van–Tebriz demir yolu bağlantısının sağlayabileceği katkılar öne çıktı.
Doğu Anadolu şehirleri ortak turizm rotalarında buluşacak
Doğu Anadolu’nun tarih, kültür, inanç, gastronomi, doğa ve kış turizmi açısından önemli değerlere sahip olduğunu belirten Aksoy, bölgedeki şehirlerin birbirini tamamlayan turizm rotalarıyla tanıtılmasının önemine dikkat çekti.
Aksoy, şehirlerin sahip olduğu turizm değerlerinin ortak bir tanıtım stratejisiyle ziyaretçilere sunulması gerektiğini ifade ederek, bu sayede turistlerin bölgede daha uzun süre konaklamasının ve turizm hareketliliğinin farklı şehirlere yayılmasının hedeflendiğini söyledi.
Sağlık turizminde Van ve bölge illeri öne çıkabilir
Doğu Anadolu'nun sağlık turizmi alanındaki imkânlarının da değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, özellikle Van başta olmak üzere bölgedeki sağlık kuruluşlarının uluslararası pazarlara yönelik çalışmalarının geliştirilmesine işaret etti.
Sağlık kuruluşları, konaklama işletmeleri ve seyahat acentaları arasında güçlü bir koordinasyon kurulmasının önemini belirten Aksoy, hasta ve refakatçilerinin ulaşım, konaklama ve iletişim ihtiyaçlarının birlikte ele alınmasıyla bölgenin sağlık turizmindeki potansiyelinin daha etkin değerlendirilebileceğini kaydetti.

Konya–Van–Tebriz demir yolu turizme yeni kapılar açabilir
Bölgenin ulaşım altyapısının geliştirilmesinin turizm hedefleri açısından önemli olduğunu belirten Aksoy, Konya–Van–Tebriz demir yolu bağlantısının da yeni fırsatlar oluşturabileceğini ifade etti.
Söz konusu bağlantının ilgili kurumlarla değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Aksoy, demir yolu hattının kültürel etkileşimi, karşılıklı ziyaretleri ve sınır ötesi turizm hareketliliğini destekleyebilecek önemli bir başlık olduğunu vurguladı.
“Tanıtım, ulaşım ve turizm ürünlerini birlikte geliştirmeliyiz”
Doğu Anadolu'nun turizmde hak ettiği payı artırabilmesi için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirten Oktay Aksoy, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Doğu Anadolu’nun turizmde daha güçlü bir konuma ulaşması için tanıtım, ulaşım ve turizm ürünlerini birlikte geliştirmeliyiz. Bölgemizin önceliklerini ilgili platformlarda dile getirmeye ve yerel paydaşlarımızla birlikte somut çalışmalara dönüştürmek için gayret göstermeye devam edeceğiz.”
Aksoy’un değerlendirmeleri, Doğu Anadolu turizminin gelişiminde şehirler arası iş birliğinin, ulaşım imkânlarının güçlendirilmesinin ve alternatif turizm alanlarının değerlendirilmesinin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını ortaya koydu.