Tuşba Belediyesi’nden Akköprü’de katılımcı imar uygulaması

Van'în Tuşba Belediyesi, toplumcu ve katılımcı belediyecilik anlayışı doğrultusunda hayata geçirdiği projeleri yurttaşlarla birlikte şekillendirmeyi sürdürüyor.

07 Ağu 2026 - 17:07 YAYINLANMA

Daha önce Altıntepe Mahallesi’nde 18. Madde imar uygulaması hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyen belediye, bu kez uygulamanın başlatıldığı Akköprü Mahallesi’nde mülkiyet sahipleriyle bir araya geldi. 

Toplantıya katılan Tuşba Belediyesi Eşbaşkanı Ümit Keser, 18. Madde imar uygulamasının yalnızca teknik bir planlama çalışması olmadığını, aynı zamanda mahallede yıllardır yaşanan mülkiyet sorunlarının çözümü açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. 

Keser, uygulamanın yasal bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, “18. Madde uygulaması tamamlandığında Akköprü Mahallesi’nde mevcut imar planı korunurken, parselasyon kaynaklı sorunlar çözüme kavuşacak. Göreve geldiğimizde verdiğimiz sözlerden birini daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Akköprü, yapılaşmasını büyük ölçüde tamamlamış bir mahalle. Parselasyonun tamamlanmasıyla birlikte yeni bir gelişim aşamasına geçecek,” dedi. 

Keser ayrıca gelecekte kat artışına engel oluşturacak bir durumun bulunmadığını belirterek, “Yol açma çalışmalarını gerçekleştirebilmemiz ve yurttaşların arsa kaynaklı sorunlarını çözebilmemiz için bu imar uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor. 18. Madde uygulamaları mülkiyet sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynayacaktır,” dedi. 

‘Şeffaf ve ortak akılla yürüteceğiz’

Yürütülen çalışmanın toplumsal uzlaşıyı güçlendireceğini vurgulayan Keser, sürecin şeffaf bir anlayışla ilerleyeceğini belirterek şöyle konuştu: “Amacımız yıllardır çözülemeyen sorunları ortadan kaldırmak. Bu uygulamayla yalnızca mahallenin genel sorunları azalmakla kalmayacak, komşular arasındaki mülkiyet ihtilaflarının çözümüne de katkı sunulacak. Şeffaf bir iletişim anlayışıyla yurttaşlarımızın tüm soru işaretlerini gidererek süreci ortak akılla tamamlayacağız.” 

‘İmar uygulamasını halkla birlikte şekillendiriyoruz’

Toplantıda teknik sunumu gerçekleştiren Harita Mühendisi Ercan Yılboğa ise Türkiye’de imar uygulamalarının çoğunlukla askı sürecine kadar mülkiyet sahipleriyle paylaşılmadan yürütüldüğünü, Tuşba Belediyesi’nin ise bu anlayışın dışına çıkarak projeyi hazırlık aşamasında yurttaşların bilgisine sunduğunu ifade etti. 

Yılboğa, “Genellikle belediyeler imar uygulamasını tamamladıktan sonra halkı bilgilendiriyor. Biz ise çalışmayı hazırlık aşamasında halkımızla paylaşıyor, birlikte tartışıyor ve ortak akılla oluşturduğumuz nihai kararı uygulamaya geçiriyoruz. 18. Madde imar uygulamasını halkımızla birlikte tamamlayacağız,” diye konuştu. 

Müşterek tapu sorunlarına çözüm hedefleniyor 

Bölgedeki mülkiyet sorunlarının önemli bir bölümünün müşterek tapulardan kaynaklandığını belirten Yılboğa, uygulamanın temel amaçlarından birinin yurttaşların yaşadığı mağduriyetleri gidermek olduğunu söyledi. Modern kentleşmenin ortak bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Yılboğa, yolların, eğitim ve sağlık alanlarının planlama standartlarına uygun hale getirilmesinin bu tür uygulamalarla mümkün olduğunu belirtti. 

Toplantının sonunda Akköprü Mahallesi sakinleri, 18. Madde imar uygulamasına ilişkin merak ettikleri konular ve taleplerini Eşbaşkan Ümit Keser ile Harita Mühendisi Ercan Yılboğa’ya yöneltti. Yurttaşların soruları tek tek yanıtlanırken, uygulama sürecinin şeffaflık ve karşılıklı istişare anlayışıyla sürdürüleceği vurgulandı.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: